Med den nya säsongen nära stundande så har vi idag fått beskedet om att Supermoto-reglementet kommer att utökas för denna säsong och innefatta en ny klass.

Reglementet innehåller sedan tidigare regelverket för Supermoto Quad. En gren som idag inte har speciellt många utövare. Nu när supermoton ökar i popularitet så syftar förändringarna till att hitta en mellanklass mellan supermoton och Quad för att locka tillbaka förare som har varit aktiva tidigare. Lösningen för detta är en klass för trehjuliga motorcyklar. Logiken i det hela är ganska rimlig. 4-hjuliga maskiner lockar inget intresse idag men 2-hjuliga går väldigt bra. En klass mitt emellan dessa blir ju då givetvis en klass för 3-hjuliga maskiner, “trike”.

Då det ännu inte har körts några mästerskap i “trike”-klassen så kommer det inte att köras något SM-mästerskap i år.

“För oss är det här en naturlig utveckling av våra sporter. Försök har ju gjorts flera gånger per år att köra så kallade 3-bens-race, och det har varit enormt underhållande för publik och tävlande. Dynamiken i racen är något som man inte får i någon annan sport.
När vi väl krönt en vinnare i open-klassen så kan vi börja titta på hur intresset är för att köra ett SM-mästerskap. Men just nu vill vi börja med att skapa förutsättningarna för dom här maskinerna och förarna att underhålla publiken.”

Representant från FÖRFATTARNA av reglementets förändring

Klassen diskriminerar inte mellan 2- eller 4-takt, så alla motorer är tillåtna upp till 525cc. Det är till och med tillåtet med eldrivna fordon och/eller 3-hjulsdrivet. Tävlingarna förväntas köras på samma banor som övriga Supermototävlingar. Det återstår att se hur många tävlingar som kommer köras, men man hoppas på ett stort intresse.

Det har även pratats om att tvångsflytta gamla förare (50+) från openklassen till trike-klassen då försäkringspremierna inte längre täcker brytna lårbenshalsar.

Läs mer om reglementesförändringarna här.

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.