Nu när säsongen 2019 äntligen är över så kan vi börja fundera på vilka förare som kommer ta steget upp till elit inför 2020.

Reglementet är tydligt i den här frågan och det lyder:

2.3 Uppklassning Förare som kör i klassen Open tilldelas uppklassningspoäng enl. 2.3.1. Förare, med seniorlicens eller juniorlicens, som tagit SM-poäng under året har rätt att ansöka om elitlicens. Uppklassning från senior/junior- till elitförare sker vid årsskifte, förutsatt att föraren uppnått stipulerat antal uppklassningspoäng enligt 2.3.1 Elitlicens kan även tilldelas genom inkommen ansökan och särskild prövning av Supermotosektionen. Förare som tagit mer än 10 uppklassningspoäng i sina senaste två tävlingar oavsett säsong kan vid platsbrist i Open hänvisas till elit. Beslutet tas av arrangören och gäller endast aktuell tävling. För att kunna flyttas krävs helårslicens.

2.3.1 Vid tävling med ett eller flera separata finalheat tillgodoräknas poäng för vart och ett av dessa. Vid tävling med kval – och ett finalheat får endast finalheat tillgodoräknas.
Placering: 1 2 3 4 5
Poäng: 5 4 3 2 1
Lägst antal uppklassningspoäng som skall ha uppnåtts efter säsongens slut är faktor två (2) multiplicerat med säsongens totala antal finalheat. Exempel 1. Innehöll säsongen tio (10) finalheat krävs 20 uppklassningspoäng (2 x 10). Exempel 2. Innehöll säsongen (12) finalheat krävs 24 uppklassningspoäng (2 x 12).

Som exempel kan vi titta på vår serievinnare Linus. Han vann inte en enda deltävling under 2019, men han fick ihop 3 st 2:a platser (4 poäng/st), 2 st 3:e platser (3 poäng/st) och en 9:e plats. 9:e platsen ger inga uppklassningspoäng så Linus fick ihop 3 x 4 + 2 x 3 = 18 poäng.
Säsongen 2019 hade 6 deltävlingar med 1 finalheat i vardera. 6 x 2 = 12
Det krävs alltså 12 uppklassningspoäng för att kunna ansöka om en elitlicens 2020.
Linus har kvalificerat sig för att ansöka om en elitlicens 2020.

Pilot

Placeringar/Uppklassningpoäng

Linus Hellberg
Jonas Skovby
Lasse Henriksson
Joakim Wigestål
Roger Reuter

3×2,2×3,1×9/ 18 poäng
4×1/ 20 poäng
1×1,1×3,3×2/ 20 poäng
2×4.1×3/ 7 poäng
1×3,1×5,1×4/ 6 poäng

Förare som inte har uppnått 12 uppklassningspoäng kan ansöka till sektionen om att få en elitlicens. Hur den bedömning görs vet vi inte. Men vi tar för givet att ansökan skall skickas med en bifogad tårta.

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.