Den åttonde installationen av Supermoto of Nations gick av stapeln på Dolna Mitropolia Circuit i Pleven, Bulgarien. Sverige var representerat med ett juniorlag bestående av Max Ericsson, Kevin Fagré och Hampus Gustafson.

Snabbfakta för Supermoto of Nations 2013:

  • Banlängd: 1720 meter (1204 meter asfalt, 516 meter sky section)
  • Temperatur: 17° C
  • Väder: Soligt
  • Besökarantal över helgen: 6500
Förberedelser på Dolna Mitropolia Complex

Italien tog hem segern för andra året i rad med hemmalaget Bulgarien på andra plats och Frankrike som trea.

Italien startade dagen med ett första heat där Christian Ravaglia slutade femma och Ivan Lazzarini nionde. I det andra racet presterade Ravaglia en andra plats, Monticelli åtta. I tredje dominerade Lazzarini och höll en första placering hela racet igenom. Attilio Pignotti, Italiens lagledare och tillika före detta SMoN-vinnare kommenterade stolt: ”Vi förberedde väl och de utförde ett perfekt lagarbete”.

Hermunen med nya hemmalaget Bulgarien

Hemmalaget Bulgarien var utan tvekan årets snackis i och med rekryteringen av Finlands Mauno Hermunen, S1 VM-vinnaren 2013. Angel Karanyotov levererade en första och en tredjeplacering, Hermunen en tredje och fjärde över dagen. Dessvärre gjorde Alexander Georgiev misstag och gick omkull vid tre tillfällen i andra racet. Bulgarien har två historiska pallplaceringar på sin hemmabana, dock aldrig som etta.

Flerfaldiga vinnarna Frankrike kom in på en tredjeplacering tack vare solida resultat från veteranerna Sylvain Bidart och Thomas Chareyre. Warren Bougard som körde sin första SMoN gick omkull i första racet men lyckades köra upp sig väl, dock med resultatet på tappad placering i totalen.

Sverige avlutade Supermoto of Nations på en total 13:e placering med en juniorranking på bronzplats. I juniorklassen tävlade Sverige mot Österrike och Tjeckien. Av Sveriges tre juniorer så hade endast Kevin Fagré kört banan tidigare. Kevins bästa tid under helgen avr 1:26,318 vilket var tre tiondelar snabbare än Marcel van Drunens bästa tid under helgen. Marcel är flerfaldig Holländsk mästare i supermoto. Max Ericsson och Hampus Gustafsson var inte långt bakom, alla juniorer låg inom några sekunder från Kevins tid.

Genomgång av banan med tränare Ola Efrém

I första heatet representerades Sverige av Fagré och Ericsson. Fagré, med mest vana från internationella tävlingar, presterade jämnt över racet och avslutade på en 18:e plats. Ericsson fastnade tyvärr i en omkullkörning och tappade ett antal placeringar.  Han rullade över mållinjen på en 30:e plats.

Det andra heatet kördes av Ericsson och Gustafson. Båda två gjorde ett bra lopp och Ericsson på avslutade 16:e och Gustafson på 22:a. Österrike som låg på guldplats hade en oavslutad körning efter andra heatet, Sverige tillfälligt på silver men med goda chanser att avsluta högst på pallen.

Heat tre blev en riktig rysare. Fagré var tillbaka, den här gången tillsammans med Gustafson. Fagré startade från 28:e plats, Gustafson hade sin startplacering på ruta 12.

Vid första svängen efter starten skall totalt 32 förare igenom för att ta sig vidare över banan, startfältet går fyra man brett. För att hålla optimal fart igenom kurvan vill förarna ligga max två i bredd.

Fagré tog sig genom kurvan med glans trots sin placering i bakre led och plockade snabbt flera placeringar. I mitten av startböjen missbedömmer dock Britten Davey Todd ingångshastigheten och kör in i sidan på en annan förare vilket resulterar i att bägge förarna går omkull, mitt i körbanan. Gustafson undviker förarna med liten marginal men blir dessvärre instängd med motorstopp. Efter flertalet försök att kicka igång, kommer Gustafson iväg med större delen av startfältet framför sig. Han kör upp sig till en 26:e innan heatet är över, dock med uppenbar frustration.

Juniorklassen blev en jämn tävling med endast fyra poäng skiljande guld från brons. Det var tre revanchsugna förare som packade ihop för att åka hem, och Sverige står väl i position för en topp-tio placering nästa år.

Resultat för samtliga heat finns tillgängligt här: http://www.youthstream.org/reslists.aspx?ct=9&c=10

 

 

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like