Tuvängen i Södertälje bjöd på varierande väder till årets premiär. Morgonens träningar och kval gick i solsken och värme, men under racen så slog det om till regn.

Johan Altzar

Open-klassen

Opens första heat gick på torr bana. Pär Hammarstrand som kör på hemmabana, gästade tävlingen och kvalade in på första plats. Det främre startledet bestod av Pär Hammarstrand, Patrick Bengtsson, Johan Altzar och Roger Reuter. Pär tog ledningen i starten och höll bekvämt positionen racet ut, med Johan på andra plats och Roger på tredje.

Heat två körs med samma startordning. Dock hade vädret skiftat om till regn. Förarna hade bara dryga tio minuter på sig att skifta från slicks till regndäck. När starten gick så var det fem förare på startgriden, övriga hade inte hunnit skifta inom angiven tidsram och fick därför starta ifrån depån. Fighten om första platsen skedde mellan Pär och nykomlingen Albin Lundbäck som körde på en Yamaha 125:a. Albin såg ut att trivas i regnet och släppte inte bakhjulet på Pär. På det åttonde varvet lyckas han ta sig förbi men bromsar tyvärr omkull sig två varv senare. Han passerade ändå mållinjen som andreman.

Finalheatet bjöd inte på någon förändring i väder, utan det var fortsatt blött. Med omvänd startordning för topp 10 så fick Pär och Albin nöja sig med att fightas om tredje platsen. En fight som Pär vann. Snabbast att jobba sig igenom startledet var Johan som tog segern bara 0,32 sek före Roger.

Pär blev totalsegrare före Johan och Roger tog tredjeplatsen. Albin hamnade på en imponerande fjärdeplats med sin 125:a.

Hampus Gustafson

Elit-klassen

Det första heatet i Elit startade i torrt. Hampus Gustafson hade pole före Fredrik Eriksson, Jonas Skovby och Daniel Christensen. Hampus gjorde vad Hampus gör, och tog starten men hann bara köra ett varv innan han började leta efter växelreglaget. Vi som stod på innerbanan såg hur den hängde nedåt. Hampus körde halva varvet utan att kunna växla och åkte sedan in i depån där han fick hjälp att skruva fast den igen. Tyvärr så tappade han hela fältet och kom ut igen på sista plats två varv efter Fredrik som hade ledningen. Hampus körde ikapp Linus Hellberg som också hade lite problem på sitt första varv och kunde avsluta på en nionde plats.

Jonas Skovby hade ingen bra dag. Efter att ha kvalat in på tredje plats med en tid på 57,066 så var hans bästa varv under racet 1.00,411 och sämsta tid 1.58,411 efter en vurpa. Han kom i mål på en åttonde plats. Fredrik hade en bekväm lucka ner till Daniel större delen av racet. Med fyra varv kvar och en lucka på 5,8 sek så började det att regna. Varvtiderna föll från 57,3 till 1.07,5 och alla tog det lugnt. Hellre ta sig i mål med poäng än att riskera vurpa, så tänkte nog de flesta, mer eller mindre. Den som tänkte mindre på det var just Daniel. Han jobbade sig ikapp Fredrik och på sista varvet, in i hårnålen, så smyger han förbi på insidan. Fredrik hade gått lite för långt ned i inbromsningen och lämnat ett utrymme som Daniel kunde nyttja. Daniel kan sen hålla Fredrik bakom sig genom gruset och ner över mållinjen. Daniels första heatvinst i elit. Carl Wennerberg tog hand om tredjeplatsen.

Heat två var över utan drama. Hampus tog starten och höll den till mål. Fredrik var på andra plats, Skovby kom aldrig till start och Daniel tog tredjeplatsen. Starten i finalheatet, med omvänd startordning, togs av Patrik Kerttu. Hampus var snabbt uppe på andra plats och jagade. Patrik lyckades hålla Hampus bakom sig hela första varvet innan han tog sig förbi på asfalten. Daniel och Fredrik följde efter dom kommande två varven. Fredrik körde därefter om Daniel som tappade lite tid och Patrik kunde ta in på honom.

Efter att ha bromsat på sig in i hårnålen så kunde Daniel inte hålla Patrik bakom sig längre. Med sex varv kvar så kämpar Daniel för att hitta en lucka och kunna ta tillbaka en position. Men han lyckas aldrig och Patrik får tredjeplatsen i finalheatet. Fredrik tar totalsegern för dagen, Daniel andraplatsen och Hampus får nöja sig med en tredjeplats efter problemen i första heatet.

Dansken och Biffen
Daniels omkörning in i hårnålen

I damklassen tog Amanda Karlsson totalsegern med Frida Granvik på andra plats och Henny Cederholm på tredje.

Fullständiga resultat hittar ni hos Svemo.

Frida och Henny

Om två veckor är det tävling i Borlänge. Det är Johan Altzars hemmabana så vi får se om han kan ta serieledningen. Pär kommer förmodligen inte att köra i Borlänge så det finns utrymme att röra om i open-tabellen.