Husqvarna har valt att utrusta sin FS450 med den relativt nya 4CS gaffeln. 4CS introducerades på KTM:s Six Days Enduromodeller 2013 samt på Husabergs endurosortiment samma år.  Vi tittar närmare på gaffeln och varför man har valt just den. Photo by: Husqvarna

4CS är en så kallad 4-kammargaffel och fungerar lite annorlunda jämfört med den vanliga closed chamber (CC) gaffeln. I en 4CS gaffel så justerar man kompressionen i det ena benet och returen i det andra. Båda gaffelbenen är byggda likadana men man vänder en ventil åt endera hållet för att göra gaffelbenet justerbart i antingen retur eller kompressionsfasen. I en CC-gaffel justerar man retur och kompression i båda benen. I regel så har man kompressionen upptill medans returjusteringen sitter nedtill på en CC-gaffel.

FS450 kommer att levereras med en 4CS gaffel från fabrik, en gaffel som initialt stötte på skepticism från enduroförare. Vad innebär det för dig som kör supermoto? Vi ställde frågan till nån som faktiskt vet vad han pratar om: Mattias Engbom på Eng Racing Suspension.

Eng Racing Sweden Andreani Group
Mattias Engbom

-Jag tycker att 4CS har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det är en väldigt bra gaffel men om man inte har rätt inställningar så beter den sig inte som man förväntar sig oavsett hur mycket man skruvar på dom yttre justeringarna. Dom första versionerna som kom -13 hade underdimensionerad hydraulik. Ett enkelt problem att lösa men det kräver att man öppnar upp gaffeln. Till senare versioner så har WP åtgärdat detta och nu är gaffeln så bra som man vill att den ska vara. Som med all fjädring så krävs det att man har den justerad för sin vikt och för sitt ändamål. Men den stora fördelen med en 4CS gaffel är att det finns mycket mer möjligheter för mig som ska bygga fjädringen att jobba med schimsning. Det ställer högre krav på fjädringsteknikern, men jag som jobbar som Andreani Group representant har tillgång till data för alla dom här gafflarna och kan utgå från en väl beprövad inställning till din gaffel. Jag tycker att det är jättekul att se att det utvecklas ny teknologi hela tiden.

Husqvarna har numer 4CS gaffeln på (nästan) hela sitt modellprogram, 701 Supermoto samt barn och ungdomssegmentet undantaget. Det dröjer troligtvis inte länge innan vi får se 4CS gaffeln på alla KTM hojar och inte bara på deras Six Days maskiner.

Om nån har erfarenhet från att köra med den nya 4CS-gaffeln så får ni gärna lämna en kommentar nedanför och berätta vad ni tyckte.

0 Shares:
2 comments
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like
Q-starz LT6000s
Läs mer

Hur snabb är du?

Table of Contents AIM MyChron Light TG Qstarz LT-Q6000Starlane Stealth GPS 3XGarmin Virb XEVilken ska man då köpa?…