Med träningssäsongen 2016 nära förestående är det dags att titta närmare på de relativt omfattande licensförändringar Svemo har lanserat för 2016. Licenshanteringen har ett par olika komponenter kopplat till avgiften, men viktigast för var och en är försäkringskomponenten vilket även är bakgrunden till årets ändringar då Svemo förhandlat om villkoren. Tyvärr kommer det medföra ganska stora kostnadspåslag för de som endast tränar, där man tidigare kunde luta sig på försäkringen i banlicensen och endast betala klubbens träningsavgift.

Notera även att årets licensförändringar inte bara rör Supermoto utan omfattar flera sporter. Läs på länkarna nedan för undantag.

Licenstyper och priser 2016

 • Internationell licens 2016 – 3150kr
  tävlingslicens nationellt/internationellt
 • Helårslicens 2016* – 2650 kr
  tävlingslicens nationell (pristillägg till internationell licens är 400 kr)
 • Baslicens 2016 – 1075 kr
  täcker enklare tävling/träning (ej SM-klass)
 • Klubblicens 2016* – 500 kr
  täcker träning/klubbtävling
 • Prova-på-licens 2016 – ca 150 kr
  engångsträning (klubbar har viss frihet i prissättningen, gäller max 3ggr per år)
 • Arrangemangslicens 2016
  ny licens för arrangörer vid te.x kickoff arrangemang, kontakta kanslit.

*Klubblicens/Helårslicens går alltid att uppgradera till högre licens. Kostnaden är då mellanskillnaden till den högre licensen.

Ovanstående kostnader inkluderar inte klubbavgifterna.

Förändringar för dig som förare

Ovanstående förändringar innebär att alla behöver ha någon typ av licens, något som inte var ett krav för att träna föregående år. Du behöver någon av ovanstående licenser för att träna eller tävla utöver ditt medlemskap i valfri klubb.  Utan licens är du helt oförsäkrad för egen skada, riskerar att bli betalningsskyldig till motpart samt riskerar att nekas tillträde på banorna. Tänk på att prova-på-licensen max kan användas tre gånger på ett år. Klubblicens gäller för träning på alla banor i Sverige och i alla grenar utom i dragrace och roadracing. Du får även köra en enklare tävling i din hemmaklubb i din gren.

Hur förändringarna påverkar klubbarna

Tidigare har klubbarnas banlicenser täckt förarolyckor av viss typ som sker på banan under tävling och träning, förutsatt att banan är besiktigad och godkänd. Från och med 2016 är föraren helt oförsäkrad i banlicensen.

Fr.o.m 1 januari 2016 innefattar inte Svemo banlicens någon olycksfalls försäkring för förare, med undantag för barn t.o.m. 12 år som är inskrivna i Guldhjälmskonceptet som har full försäkring. Barn som inte är inskrivna i Guldhjälmskonceptet har halv försäkring på de banor som tillåter barnaktiviteter. Funktionärer och publik är dock fortfarande försäkrade via Banlicensen.

Vidare läggs det större ansvar på klubbarna att kontrollera så att inga olicensierade förare vistas på banan då Svemos regelverk nu säger att ingen olicensierad förare får träna eller tävla på banan. Dock är ansvarsläget fortfarande oklart, något varje klubb med självbevarelsedrift bör vara ointresserad av att testa. Se nedan utdrag ur “Frågor & Svar” på Svemos hemsida.

Vad händer om någon kör på banan utan licens och skadar sig eller någon annan?

– Den som kör utan licens är helt oförsäkrad och bryter samtidigt mot regelverken. Kör han/hon på någon annan förare, funktionär eller publik så gäller den påkördes licens/försäkring.

Om klubben tillåter förare att köra på banan utan licens och en olycka inträffar med olicensierade förare inblandade så har vi ett osäkert rättsläge vad gäller vem som ska räknas som ”ansvarig” för det inträffade. Är det inom klubbens ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet så bör alla klubbar på något sätt kontrollera att den som ger sig ut på banan har en licens.

Om enskilda förare ger sig ut på banan och kör på tider då klubben inte har öppet för verksamhet så gäller inga av Svemos försäkringsskydd.

Läs mer på Svemos hemsida:

Vi rekommenderar starkt att läsa vidare på Svemos hemsida:

Notera att årets licensförändringar inte bara rör Supermoto utan omfattar flera sporter. Läs på länkarna ovan för undantag.

Artikeln uppdaterades 2016-04-20 med ny information kring klubblicens samt en länk till uppdaterad info ifrån Svemo.

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like