Efter flera års nedgång av licensierade förare i Supermoto, väljer nu Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, SVEMO att ta ett helt nytt grepp. Från och med nästa säsong drivs Svenska Mästerskapet i Supermoto av ett nystartat aktiebolag vars främsta syfte är att utveckla grenen och få fler förare att satsa på Supermoto.

Sedan 2001 har Supermoto varit en gren inom SVEMO och sedan 2004 har det årligen arrangerats Svenska Mästerskap. Nu har alltså SVEMO skrivit ett avtal med Supermoto AB som därmed är ny promotor från och med nästa säsong.

Supermoto AB kommer att ta ett helt nytt grepp och erbjuda både förare och andra intresserade att köpa aktier i bolaget för att skapa delaktighet att gemensamt utveckla Supermoto i Sverige. Under våren kommer därför bolaget att genomföra en nyemission och via en crowdfunding-kampanj väcka intresset att köpa in sig i bolaget och Svenska Mästerskapet. Det resta kapitalet ska sedan användas för investeringar som gynnar mästerskapsarrangemang samt till marknadsföring för att öka intresset för grenen.

Hela åtta SM-deltävlingar är inbokade till nästa säsong vilket är rekordmånga. Det är också 15-årsjubileum i Svenska Mästerskapet och det kommer att uppmärksammas lite extra. Över 300 förare, både nya, befintliga och tidigare förare, kommer att inbjudas att delta i säsongens mästerskapstävlingar.

Supermoto AB vill också satsa på damerna och hoppas att det ska finnas underlag för en egen damklass till nästa säsong. Även gatåkare ska lockas att prova på att köra genom ett förenklat reglemente och mindre krav på motorcykeln. Det ska vara lätt att komma och prova på att köra Supermoto på bana under tävlingshelgerna. Att publiken är viktig för sportens utveckling råder inga tvivel på och det blir en utmaning för Supermoto AB att locka tills sig publiken genom att arrangera spännande och roliga tävlingshelger med aktiviteter och underhållning. Bolagets förhoppning är att det även ska skapas efterfrågan på träningstillfällen och tror att det finns ett stort intresse att få både träna och tävla.

Vi fick möjligheten att ställa några frågor till företaget:

Vilka är personerna bakom företaget?
Supermoto AB är ett nystartat dotterbolag som ingår i en koncern. Via bolaget har Tommy Ekström och Annelie Häggqvist uppdraget att driva SM-serien. Som aktiv inom supermoto under snart 18 år har Tommy sett sporten växa och på senare år, tappa förare, vilket gjorde att han ville göra något för sporten. Under hösten har löpande samtal förts med Svemo och supermotosektionen som utmynnat i ett flerårigt avtal.

Promotor är ett engelskt uttryck, så vad betyder det för er och för oss här i Sverige, dvs vad blir er roll som promotor?
Supermoto AB arbetar på uppdrag av Svemo och det innebär bland annat att bolaget ska jobba med att både marknadsföra supermoto, locka fler förare till sporten och se till att det blir bra arrangemang kring SM-serien. Bolaget ska också arbeta för att få publik till tävlingarna och försöka hitta tillfällen där man tillsammans med andra evenemang i kommunerna kan hjälpas åt med t ex marknadsföringen för att synliggöra supermoton mer i Sverige. För våra förare innebär det framför allt att kalendern kommer ut i god tid och att inbokade tävlingar verkligen blir av. Det innebär även nya tävlingsbanor, bra arrangemang, publik och roliga tävlingshelger.

Hur kommer samarbetet mellan er och Svemo att se ut?
Avtalet mellan Svemo och Supermoto AB ger bland annat bolaget ensamrätten att driva Svenska Mästerskapsserien och de supportklasser som körs i samband med SM. Svemo köper denna tjänst av Supermoto AB som framöver sköter bland annat hanteringen av tävlingar i Svemo TA, planering och genomförande av arrangemang och pressinformation. Supermoto AB har fått både förtroendet och uppdraget av Svemo att arbeta för att utveckla och synliggöra motorsporten.  Tommy Ekström och Annelie Häggqvist är även adjungerande i Supermoto-sektionen och kommer därmed att vara delaktiga i sektionens arbete liksom sektionen kommer att vara delaktiga i de förändringar som planeras i SM. Det blir ett nära samarbete mellan bolaget,  Svemo och sektionen.

Vad kommer vi att få se för förändringar från tidigare år?
Först och främst så kommer tävlingsupplägget och reglementet i princip att se ut som tidigare. Dem positiva nyheterna är att det från nästa säsong blir åtta deltävlingar i Svenska Mästerskapet. Målet är även att höja statusen på mästerskapet och på arrangemangen. Någon typ av enklare klass under open för nybörjare och gatåkare planeras och samtal förs om kubikindelningarna i klasserna ska tas bort eller inte. Ljudmätning på alla tävlingar och alla mc är också något som kommer att ske, då ljudkraven för många banor är mycket hårda.

Kommer ni att samarbeta med lokala föreningar och hur kommer det samarbetet att se ut?

Ambitionen är att lokala föreningar ska vilja och våga arrangera SM-deltävlingarna i första hand. Supermoto AB stänger självklart inga dörrar för föreningarna. Samarbetet kommer att se olika ut för olika föreningar beroende på vilket stöd dem behöver för att kunna tillhandahålla en godtagbar nivå på arrangemanget. Inför nästa säsong är det ett fåtal föreningar som åtagit sig att arrangera ett SM. Mälardalens motorklubb är den arrangör som kommer att hålla i de flesta tävlingshelgerna. Tyvärr har kostnaderna för att arrangera ett SM varit för höga, med för få förare och lönsamheten för låg i förhållande till den kostnad och arbetsinsats som det är att arrangera ett SM. Vårt uppdrag är att arbeta för att få bättre avtal, lägre kostnader och bättre lönsamhet för de föreningar som vill arrangera SM. Det kommer att krävas ett långsiktigt arbete och en del förändringar för att nå dit.

Om man är banägare och vill göra sin bana tillgänglig för supermototävling, vart vänder man sig då?
Vill man arrangera en enklare tävling eller en klubbtävling så kontaktar man sektionen. Vill man arrangera en SM-deltävling kontaktar man Supermoto AB i första hand. Inför nästa säsong har vi fler banor tillgängliga än vi har möjlighet att arrangera SM-tävlingar på, vilket är väldigt positivt. Vi har också kontakt med ett antal banor som inte finns med på nästa säsongs kalender och för samtal inför säsongen 2019.

Vad kommer publik och förare att kunna se fram emot under kommande säsong?

Publiken kan se fram emot fler tävlingar med fler förare och klasser. Bolaget jobbar för kringarrangemang runt och i depån i samband med tävlingar tex företag och sponsorer som visar upp sig, försäljning mm. Publiken ska alltid kunna följa tävlingarna både på t ex Amigo eller web-tv. Ett gemensamt upplägg vid alla deltävlingarna skapar tydlighet för både förare och publik. Svenska Mästerskapet i Supermoto firar nästa år 15-års jubileum och det kommer att uppmärksammas lite extra.

Förarna kan se fram emot en rabatt på 50 % på anmälningsavgiften om man senast den 30 april anmäler sig till samtliga tävlingar samt betalar in anmälningsavgifterna på en och samma gång. Rabatten är till för att få förarna att i god tid anmäla sig till tävlingarna, vilket har varit ett problem för arrangörerna tidigare, men även för att förarna ska få möjlighet till en lägre anmälningsavgift nu när det blir åtta deltävlingar. Det blir en win win situation både för förare och för arrangörerna. Förarna får också kalendern i god tid och tävlingarna kommer att finnas tillgängliga i Svemo TA redan i början av nästa år, så att förarna kan anmäla sig till säsongens tävlingar före sista april.

Det kommer också att finnas tillgång till el för alla team, så att ingen behöver använda elverk. Försäljning av mat och dryck samt priser och prispengar är också något som bolaget tittar på.

Supermoto AB har även ett kansli med personal som arbetar med administration, marknadsföring och ekonomifrågor dit både förare, klubbar, media och publik kan höra av sig till med frågor.

Har ni några ändringar i SR inför kommande säsong?

Bolaget och sektionen tittar just nu på några ändringar i specialreglementet för supermoto (SR). Bland annat läggs den nya klassen till som ska göra det enkelt för förare att komma och prova på att köra på bana. Även en del andra punkter i reglementet ses nu över för att förenkla tävlandet.

Vad ser ni är den största fördelen med kommande upplägg för vår sport, våra förare och vår publik?
Framför allt så blir det många spännande tävlingar där SM inte avgörs för att en förare kör omkull i ett heat. SM-serien är lång och det blir svårare att vinna mästerskapet. Även nästa säsong har vi omvänd startordning i finalheatet eftersom det ger spännande race för publiken.

För mer information kontakta:
Tommy Ekström, SM-ansvarig, Supermoto AB tfn 072 – 395 17 76
Johanna M Carlsson, Svemo Supermotosektion tfn 0705 – 31 28 83 Läs mer på www.supermotoab.se

Supermoto AB är ett nybildat bolag var syfte är att utveckla sporten och skapa intresse för Svenska Mästerskapet, öka antalet aktiva förare och synliggöra Supermoto i media.

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like