MVD” är en förkortning av Marcel van Drunen. Han är en sån där gammal relik till förare som vann Tyska mästerskapen i motocross -95, -96 och -98, blev Holländsk mästare -01, EM-segrare i supermoto -04 och har vunnit Holländska supermotomästerskapen åtta gånger. Sedan 2007 driver han även Supermotoschool i Holland och i Belgien.

2009 startade Marcel MVD Racewear för att Marcel själv ville ha skyddsutrustning som var mer anpassad för supermoto. Mvd:s första supermoto-ställ var tvådelat och var en kombination av tyg, stretch och skinn. Syftet med Mvd ställen har alltid varit att dom ska vara lätta, tåliga och tillåta mer rörelse än andra racingställ.

“När jag började köra supermoto så var jag inte van vid sådana tighta skinnställ som roadracingförarna använder. Jag hade alltid ont i axlarna och kunde inte böja benen ordentligt. Det fanns andra tillverkare på marknaden som gjorde supermotoutrustning, men deras marknad var främst i USA. Jag såg att det fanns ett behov även i Europa.”

2010-2014 var ställen väldigt populära här i Sverige.

2014 togs helstället Pro-S1 fram för att uppfylla reglementen i de tävlingsserier där inte delade skinnställ var tillåtna. Bernd Hiemer, Devon Vermuelen och Simon Vilhelmsen är några av de förare som har synts i Mvd:s Pro-S1modell. Mvd:s senaste ställ heter Excelerator och har en något gladare färgskala och lite lägre prislapp.

Det finns gott om tillverkare som gör helställ för motorcykelåkning, de flesta är dock framtagna för roadracing i första hand. Supermotoförare behöver inte mindre skydd än i andra grenar, dock har en annan körställning utvecklats vilket inte tas hänsyn till i generella ställ. Det blir väldigt tydligt om man har ett RR-skinnställ som sitter tight och försöker sträcka sig uppåt. Det är svårt i ett RR-ställ medans ett motardställ har mycket mer material och luft i sig som tillåter överkroppen att sträcka ut mer. RR-förare gör sina kroppsförflyttningar i sidled medans man på en supermoto jobbar mer upprätt med kroppen. Stående, sittande och ihopkrupen.

Excelerator är gjort i 1,3mm tjockt koskinn. Det är perforerat för ökad ventilation och för att minska vikten. Ett skinnställ i storlek XL (som passar mig på 175cm och 90kg) väger 3,8kg. Mitt gamla Held-ställ med puckel väger 4,7kg.

Knädelen av skinnstället är rymligt tilltaget för att rymma knäskydd, vilka alltså inte ingår i stället. Skinnstället har dock integrerade skydd för höfter, axlar och armbågar. Efter att ha provkört skinnstället så kan jag bara säga att det är väldigt skönt att slippa det gamla skinnstället som begränsade rörligheten i axelparti och rygg. Stället går enkelt att ta sig i och ur även om det är väldigt varmt ute. Innerfodret är löst i nedre delen på benen. Vilket kan vara lite irriterande när man tar av sig det, men det underlättar att man kan ta sig ur utan att använda barnpuder eller underställ. Och det är faktiskt en skön känsla att kunna ha på sig knäskydd när man kör.

2013 köpte jag mitt första Mvd-ställ. Det var det tvådelade som såldes av ProSupermoto och det användes flitigt det året. Tyvärr så överlevde det inte så många säsonger och jag återgick till det gamla Held som hängde i garaget. Det gamla tvådelade stället hade en brist i att det fanns tyg som var sytt mot stretchmaterial bland annat i ljumsken. Efter viss tids användning började sömmarna mellan de två materialen att separera. Det var ett dåligt val av material helt enkelt. De nya skinnställen har inte tyg på samma utsatta ställen som var ett problem då, och bör förhoppningsvis ha en längre livslängd.

Nu när jag är tillbaka i Mvd:s ställ så är det svårt att förstå varför man inte gjorde skiftet tidigare. Som ni märker är jag nöjd med mitt skinnställ och kan rekommendera att testa om det är dags för ett byte.

Mvd erbjuder även skräddarsydda skinnställ med ditt egna nummer/grafik/logo på via kontakt med återförsäljare.

MVD Excelerator finns från 8299 kr hos den svenska återförsäljaren Speedstore. Speedstore har även gett oss en egen rabattkod där ni kan få 15% rabatt vid köp av skinnställ fram till och med onsdag 21:a oktober 2020. Ange rabattkod “supermoto sweden” vid utcheckning i kassan.

Mvd Racewear hemsida.

This post is also available in: English

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like