Drömmer du tillbaka till sommarens varma dagar och grymma träningspass? Kommer du på dig själv med att sitta i garaget på hojen och stirra blint in i väggen sökandes efter apex? Oroa dig inte, det finns en lösning på problemet.

Medans vintern fortfarande håller sig fast här i Sverige så har södra Europa ett betydligt trevligare klimat om man tycker om att åka hoj på asfalt. Och om man tänker efter så är det bara ungefär 200 mil att köra till norra Italien.

När man väl har kommit så långt så kan man ju lika gärna åka vidare ner till Spanien. Vad är väl 100 mil till? Hur svårt kan det vara? Man lastar bilen och ställer in GPS:n på Supermoto, Spanien. Men av någon anledning så får du inte den färdbeskrivning som du behöver. Kan man åka till Italien, svänga höger vid olivträdet och sen fråga första bästa människa man stöter på? Riktigt så enkelt är det inte.

Har man inte gjort den resan tidigare så kan det vara svårt att veta vad banorna heter, vart dom ligger och vilka krav varje bana ställer på hojarna. Vill man då fokusera energin på att köra hoj istället för att leta banor så kan man boka in sig på en vecka med rutinerade arrangörer. Som en bonus då får man kanske även lära sig att köra hoj.

Vi har tittat närmare på två arrangörer av supermototräning som går av stapeln innan det har töat här i Sverige. Tyvärr verkar ingen vara någon stjärna på att lägga ut information på engelska men vi har grävt runt lite.

Supermoto Academy

Websida: Supermoto Academy.
Arrangör: Eric Bougelet
Land: Spanien
Upplägg: En veckas träning på olika banor med banavgift, hotel och mat inkluderat
Nästa tillfälle: 14-18 Mars 2016
Pris: 860 EUR för förare, 460 för mekaniker eller medföljande


Deras hemsida har inte uppdaterats sedan 2012, men på deras Facebooksida finns information om kommande tillfällen. Den tredje veckan i mars, om man råkar befinna sig i Spanien, kan man delta i European Supermoto week.  För 860 EUR (800 om man kan tänka sig att dela rum med någon) får man 5-dagars körning på olika banor som finns runt Benidorm, 14 mil söder om Valencia. Hotell, lunch och middag ingår i kurspriset. Söndag till tisdag så sover man på hotell i Chiva för att sedan förflytta sig till Benidorm och och ett hotell med all-inclusive. Lunchen serveras på banan varje dag. Eric Bougelet, som är arrangör/instruktör, kommer att ta hand om deltagarna och se till så att alla som vill får hjälp med sin körning och har 5 härliga dagar på banor med hög standard. Tänk på att detta är mer fokuserat på träning framför teroretisk upplärning.

 

Super motor school

Websida: Super motor school
Arrangör: Marcel Van Drunen
Land: Holland
Upplägg: En dags träning.
Nästa tillfälle: Löpande schema
Pris: 99-200 EUR

Marcel tar dig igenom en dag blandat med teori och tekoinkörning bland annat:

 • Brake and switching technology
 • Gas-response
 • Cornering technique
 • Ideal driving lines
 • Slide- and drift technique
 • Balance and posture
 • The dangers of a highside
 • React to obstacles and swerving
 • Speed ​​control in combination with
 • Engine control and push boundaries
 • Many practice mileage on the track

Det fina i kråksången är att du både kan ta med din egen hoj, eller så hyr du en färdigkittad Yamaha. Hemsidan finns bara på Holländska men med hjälp av Google-translate så ser man att det finns endagarskurser att boka mellan mars och september. Kostnaden är mellan 99-299 EUR beroende på vilken dag du vill delta i. Alla kursdagar utom en körs i Holland, den sista går i Frankrike.

Socal Supermoto

Websida: http://socalsupermoto.com/school_sumo.html
Arrangör: SoCal Supermoto
Land: USA
Upplägg: En dags träning.
Nästa tillfälle: Löpande schema
Pris: 249 USD

Möjligtvis det mest exotiska valet i den här listan då arrangören befinner sig på andra sidan Atlanten, och hela vägen bort till Kalifornien. Utan en större insats är det därför givetvis svårt att få med sig egen hoj, men det är helt OK, SoCal lånar dig gärna en SoCal har mer av ett läroupplägg och tar dig igenom de teoretiska grunderna för att sedan föra över teorin på banan.

 

Har vi missat någon av dina favorit träningsställen eller har du tips om andra kurser? Kommentera gärna eller maila in dina tips till oss!

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like