Årets sista SM-deltävling gick av stapeln i lördags. Det var 8-10 grader varmt på morgonen och fuktigt. Under förmiddagen torkade det upp successivt och till lunch var det torrt på banan. Vädret gjorde det svårt att välja däck inför träning och tidskval.

Open, en riktig rysare

Oskar Carlsson, #125
Oskar Carlsson, #125

I open så var det Anton Christensen som var snabbast på tidskvalet och i kvalheatet. Anton hade bestämt sig innan tävlingen att han ville ha ett wildcard för att köra i Elit, så det var inga tvivel om att han skulle tacka ja när frågan kom.

I första tävlingsheatet hade vi Oskar Carlsson, 13år, på första startruta. Linus Tapper på andra och Johan “Skippy” Zetterstrand på tredje. Oskar höll första platsen genom hela heatet, fram till sista varvet då Marcus Bäckström hade jobbat upp sig från en 14:e (!) plats och smet förbi Oskar i sista kurvan för att ta segern. Oskar själv säger att han trodde att han hade Skippy bakom sig med ett betryggande avstånd. Så han tog det lugnt sista varven och sparade energi.

Andra heatet startade med Marcus på första plats, Oskar på andra samt Skippy på tredje. Oskar tog ledningen tidigt och hade inga planer på att göra samma misstag igen. Marcus höll Skippy bakom sig under hela heatet och tog andra placeringen. Oskar tog totalsegern på tävlingen eftersom att han vann det sista heatet. Det här var Oskars första vinst i supermoto men vi är säkra på att det inte var den sista.

Elit, utan överraskningar

10004776313_586e45fa7b_h
Start final 1 elit, Gröndal Motorstadion

I elitklassen så hade Henrik Karlsson poängledningen med 28 poäng över Fredrik Eriksson. Trea låg Ken Svanberg 56 poäng efter Henke. Ken var snabbast under tidskvalet med 0,15 sek framför Henke. Max Ericsson satte tredje snabbaste tid framför Hampus Gustafson och John Stambeck. Fredrik Eriksson hade en sjättetid. Henke vann kvalheatet med Ken tätt bakom sig. John körde bra och tog sig in på en tredje plats framför Fredrik och Hampus. Max körde omkull i kurva två och kom in på en 17:e plats.

I det första finalheatet vann Henke med 1,6 sek före Ken och säkrade då sin SM-titel! John höll sin tredjeplats med Fredrik bakom sig. Juniorerna Hampus Gustafson (femte plac) och Kevin Fagre (sjätte plac), som tillsammans med Max Ericsson (DNF) ska åka till Bulgarien nästa helg för att representera Sverige i Supermoto of Nations, fortsätter att imponera mot väldigt starkt motstånd. Wildcardet Anton C tog en 13:e plats.

I det andra heatet hade vår svenska mästare tagit på sig “guldtröjan” för att fira segern. Henke vann även det andra heatet, nu dock med en mer betryggande 1,6sek ledning över Ken. John korsade linjen strax efter Ken med Fredrik alldeles bakom sig. Hampus tog sin andra femte placering framför Max som imponerat genom att ta sig från sista startruta upp till en sjätte plats. Kevin fick se sig omkörd av Max och tog sjundeplatsen. Anton C förbättrade sig med en plac upp till 12:e.

Henrik Karlsson, #1 i år igen
Henrik Karlsson, #1 i år igen

Det har varit en fantastisk säsong med roliga rejs mellan Henrik Karlsson, Fredrik Eriksson och Ken Svanberg. Henrik har varit den starkaste av dom tre men det finns inget som talar för att vi ska räkna ut Fredrik och Ken inför nästa år. Officiella resultaten kommer att publiceras så snart TA är uppdaterat och vi fått det sammanställda Openresultaten via Lasse (som gör ett hästjobb med tabellerna). Än så länge finns de avfotade totalresultaten för deltävling 7 på Gröndal på Twitter, både för open och elit.

#Braaapfondens auktion (tidigare loppis) var för övrigt en succé där flertalet förare gick ifrån depån med riktiga fynd. Vi tackar er alla för det direkta stödet till satsningen för juniorlaget till Supermoto of Nations i början på oktober (mer om det snart). Speciellt tack till Niklas Ejlegård på NE-Event som skötte auktionsförättandet med glans.

Nu ser vi fram emot en vinter av träning och förberedelser innan vi är tillbaka med 2014:s första SM-deltävling i supermoto.

Vi ses då.

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like