Årets sista deltävling. Det låter ju inte så trevligt egentligen, men allt gott måste ta slut någon gång. Och ju fortare vi kan avsluta den här säsongen desto mer tid kan vi lägga på att förbereda oss inför nästa år. Inget ont som inte för något gott med sig alltså.

Årsavslutet kördes på GTR Motorpark i Eskilstuna. Tyvärr så har den gamla grusslingan fått ge vika för den pågående utbyggnaden av asfaltbanan. Men GTR ställde upp och skapade en tillfällig enklare slinga som tävlingen kunde köras på, den innehöll inga hopp men gjorde jobbet för tävlingen.

Morgonens träning drog igång i svalt väder, som det oftast är på våra säsongsavslutningar. Solen var framme och allteftersom timmarna gick så blev det varmare och däcktrycken från träningarna dagen innan kunde till slut användas. Det var tight i tabellen inför dagen. Med 60 poäng (20 per heat) att köra om så hade vi några aspiranter på pallplatserna i totalen. Man får poäng för placering i heaten enligt reglementet.

Placering123456789101112131415
Poäng201715131110987654321

Elit

Inför den sista deltävlingen så hade Hampus Gustafson en bekväm ledning på 42 poäng före Fredrik Eriksson. Vi anade att den riktiga fighten skulle ske om tredjeplatsen. Och vi hade inte fel.

Tidskvalet bjöd på några överraskningar. Hampus var snabbast med en tid på 50.395. Det var ingen överraskning. Efter 7-8 min in på kvalet så låg Daniel Christensen på andra plats. Fredrik satte strax därefter ett snabbt varv och petade ner Daniel ett steg. Det höll sig ända fram tills Oskars sista varv när han tog andra startruta med 52.361. Fredrik höll kvar tredjeplatsen med 52.518 med 0.157 sekunder bakom Oskar. På fjärde och sista ruta i första startled stod Daniel med en tid på 52.624. Även här var det tight, 0.106 skilde Fredrik från Daniel. För att göra det hela ännu mer intressant så va differensen 0.475 sekunder från andra till sjätte plats.

Inför tävlingen var tabellställningen som nedan. Om vi kompletterar tabellen med kvaltiderna så får vi en bättre överblick om hur det såg ut inför dom första heaten. Vi exkluderar Oskar då han inte har kört alla deltävlingar och inte slåss om en pallplats i totalen.

PlacNamnPoängKvaltidStartplacering
1Hampus Gustafson287p50.3951 (Startled 1)
2Fredrik Eriksson245p52.5183 (Startled 1)
3Daniel Christensen176p52.6244 (Startled 1)
4Carl Wennerberg172p52.8366 (Startled 2)
5Jonas Skovby159p52.7845 (Startled 2)
6Patrik Kerttu144p53.6677 (Startled 2)
,

Fighten förutspåddes ske kring tredjeplatsen i tabellen. Alltså mellan Daniel, Carl, Jonas och Patrik. Patrik var redan på kvalen nästan en sekund efter Carl och Daniel. Vilket gav honom start på sjunde startruta. Varje startled har fyra förare, så första och sista placering i varje startled har bättre möjlighet att välja spår in i första kurvan än andra och tredje placering. Jonas hade lite problem med sina starter i början av säsongen men verkar ha löst det som vi kunde se i Örebro och Västerås. Carl får även han starta mitt i smeten.

När startljuset släcks för heat ett så är det Oskar som är snabbast iväg. Han kommer igenom den första s-delen av banan med hela fältet bakom sig. Hampus trivs verkligen inte med att vara tvåa, han tar sig sedermera förbi Oskar innan grusdelen. Fredrik är trea och jagar efter Oskar.

Daniel kommer iväg på en fjärdeplats med Jonas tätt bakom. Jonas lyckas ta sig förbi Daniel på första delen av gruspartiet men Daniel håller sig kvar bakom och börjar leta efter en lucka. På nästa varv ser vi Jonas närma sig slutet av grusdelen. I utfarten så ligger det bildäck i innerkurvan och Jonas touchar ett av dom så att det börjar rulla. Det rullar mot Daniel som ligger precis efter. Däcket går mot Daniels framhjul och vi kan se hur han, och hans hoj, slår över framåt. Det tar Daniel några sekunder att komma upp och iväg igen. Då det skedde så tidigt i racet så är fortfarande fältet ganska samlat. Alla förare hinner köra förbi Daniel innan han är uppe igen.

För att ytterligare öka på stressen så kör Daniel omkull igen i sista kurvan på varvet. Han är 5.2 sekunder efter den närmsta föraren när han kommer upp igen. Carl hade inte en lika bra start och är sjua efter första varvet bakom Fredrik Odén. Fredrik blockar honom bra och han får kämpa för att köra om på det femte varvet. Daniel kommer ikapp och förbi några av förarna framför och han slutar det första heatet på en åttonde plats och räddar därmed några viktiga poäng.


Poängen efter det första heatet blir då:

1Hampus Gustafson307p
2Fredrik Eriksson260p
3Daniel Christensen184p
4Carl Wennerberg183p
5Jonas Skovby172p
6Patrik Kerttu150p

I och med vinsten i det första heatet så har Hampus utökat sin ledning till 47 poäng. Om Fredrik skulle vinna båda kvarvarande heat och Hampus kraschar ut sig så kan Fredrik ändå inte slå Hampus.

Hampus har härmed vunnit SM 2020! Ett stort välförtjänt grattis till Hampus!

När striden om seriesegern är över så kan vi åter fokusera på kampen om tredjeplatsen.

Hampus tar starten i heat 2 före Oskar, tätt följd av Fredrik. Skovby har lyckats ta sig förbi Daniel och Carl är nu i Daniels bakhjul. På det första varvet får Jonas motorstopp på gruset. Han kör aldrig omkull, men tvingas kicka igång sin hoj igen. Han droppar ner till en nionde plats. Han tar sig dock upp till en sjunde plats innan heatet är över.

Fredrik är nära Oskar och det ser ut som att han letar efter en omkörning. Men efter halva racet kör han omkull på gruset och Oskar kan andas ut. Fredrik är uppe och iväg igen innan Daniel kommer ikapp så han tappar aldrig någon placering. Daniel är hårt uppvaktad av Carl. Den största luckan som Daniel lyckas bygga till Carl är 0.67 sek under hela heatet. Carl är märkbart snabbare på asfaltsdelen men Daniel lyckas ta tillbaka tiden på gruset under varje varv så Carl får aldrig möjligheten att köra om. Daniels snabbaste tid under heatet var 53.200 medans Carls snabbaste var 53.259. Det är inte över förrän det är över…

Poängställning efter heat 2:

1Hampus Gustafson327p
2Fredrik Eriksson275p
3Daniel Christensen197p
4Carl Wennerberg194p
5Jonas Skovby181p
6Patrik Kerttu160p

Patrik är då tyvärr ute ur fighten om tredjeplatsen. Men det är fortfarande öppet mellan Daniel, Carl och Jonas när dom ställer upp för finalheatet med omvänd startordning.

Fredrik kommer iväg bra i starten och tar sig förbi många av dom långsamma förarna framför. Hampus går brett i kurva två, som leder ut på rakan, och bygger fart bakom Fredrik in mot gruset. Han är inte nära nog att försöka sig på en omkörning. Patrik tog starten och har Calle bakom sig. Calle är snabbare men lyckas inte komma om.

Jonas är näst sist ut från starten och Daniel är sexa efter dom första två kurvorna.
Fredrik ligger på en tredjeplats efter två varv men går omkull när Hampus tar plats in på gruset i en omkörning. Han slutar racet på en sjundeplats, men han har redan säkrat sin andraplats i totalen.

För att Carl ska kunna slå Daniel så måste han ta mer än tre poäng över Daniel. Vi hyste inga tvivel på att Hamps skulle köra upp sig till förstaplatsen och peta ner Patrik. Så frågan är: hur långt upp i fältet kommer Daniel kunna ta sig?

Hampus är uppe på förstaplatsen efter sex varv körda. Carl har fortfarande inte lyckats ta sig förbi Patrik. Daniel däremot har jobbat sig upp till en fjärdeplats på varv sex. Med den placeringen så har Carl 209 poäng mot Daniels 210. Carl behöver alltså köra om Patrik för att vinna fighten. Daniel får lite hjälp av Patrik som blockar Carl. Daniel kan ligga och köra ~52.5-tider för att jaga ikapp Carl, men Carl kan inte köra fortare än Patrik så han får nöja sig med låga 54:or till höga 52:or som bäst.

Daniel kommer ikapp på varv sju men det tar honom två varv innan han hittar sin lucka. In på gruset så visar Daniel sitt framhjul för Carl som tvingas gå lite bredare. Det gör att Carl inte kan ha lika hög fart med sig in i andra kurvan på gruset och Daniel tar sig förbi för tredjeplatsen. Daniel är då före Carl i heatet och har en säker tredjeplats i totalen. Då Daniel kommer med högre tempo i kroppen så hittar han snart en väg förbi även Patrik. Daniel slutar racet på andra plats och tjejskriker över hela banan när han nu också tagit tredjeplatsen i totalen för året.

Grattis Fredrik till andraplatsen, det är sällan vi ser Fredrik göra misstag så det är inget snack om att det är på pallen han ska vara.

Grattis också till Daniel som tar tredjeplatsen sitt andra år i elit.

Fullständiga resultat finns som vanligt på Svemo.se

För er som väntar på sammandraget ifrån open så kan vi glatt meddela att det kommer.
Senare.

This post is also available in: English

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like