Det var en kylig morgon som välkomnade förarna på tävlingsdagen. Som tur var så tittade solen fram efter lunch och avvärjde ett antal potentiella förkylningar.

Open

Trenden med en full openklass ser ut att hålla i sig. A- och B-klasserna i open hade totalt 23 förare som deltog. Vi fick bland annat se två förare som tidigare kört Elit gästspela i open, Johan Granvik och Pär Hammarstrand. Det här var Pärs tredje tävling i open i år. De rörde om grytan bland toppförarna.

I tidskvalet satte Pär snabbaste tid med 59,82. Anton Johansson var tvåa med 1:00,55 och Johan lyckades ta tredje bästa tid 1:00,95. Patrick Bengtsson satte 1:01,09 och tog fjärde bästa tid för den sista platsen i främre startled. Pär var snabbast i starten i båda heaten och höll sin ledning hela vägen in i mål.

Anton försökte jaga efter men Pär var helt enkelt för snabb. Anton knep andraplatsen i första heatet men fick se sig besegrad av Patrick i heat två. Efter att ha tappat ned till sjätte plats på varv fem så körde han upp sig till en tredjeplats innan målgång.

Patrick fightades med Johan och Martin Dahlén Ekwall under dagen. I det första heatet så var Patrick, Johan och Martin i bredd in i första kurvan. Patrick hade innern och kunde hålla sig före de andra. Johan jagade efter och lyckades ta sig förbi Patrick bara två varv senare. Patrick gav dock inte upp och lyckades ta tillbaka tredjeplatsen med fyra varv kvar. Johan gjorde senare ett misstag och tappade ner till sjunde plats innan heatet var slut.

I heat två gjorde Patrick en sämre start och vi såg honom gå genom andra kurvan på femte plats. Martin och Johan hade gjort bättre ifrån sig tog sig in framför honom. Martin lyckades ta sig förbi Johan på det tredje varvet och kunde sen hålla honom bakom sig. Johan tappade så småningom ner till en sjätteplats. Patrick jagade förarna framför under större delen av racet och satte sitt snabbaste varv varvet innan han kör om Martin för andraplatsen.

I finalheatet, med omvänd startordning för dom tio snabbaste förarna, så startade Pär på tionde startruta. Efter första varvet så hade han jobbat sig upp till en tredje plats. Bara fem kurvor senare så ser vi honom köra om Björn Karlsson, som startade i pole. Men det är Björn som vi ser komma först ut från grusslingan. Pär kommer senare gående med hojen, han fick tyvärr bryta racet.

Anton startade på nionde ruta, mitt i tredje startled. Det gjorde att han kunde inte ta så många placeringar i första kurvan som han säkert hade velat. Anton gör sin bästa tävling för året och kämpar sig genom fältet upp och tar ledningen efter bara tre varv.

Martin tappade från en sjätte startruta ned till nionde plats på det första varvet men tar sig till sans och kämpar tillbaka upp till en tredjeplats på varv fem. Även Patrick hade ett tufft första varv och vänder på en tiondeplacering efter att ha startat på sjunde ruta. Han är på en fjärdeplacering efter sex varv.

Med tre varv kvar så ser vi Jocke Danielsson och Jocke Wigestål komma över platåhoppet ut från gruset. Dom landar och det ser ut som att deras styren tar i varandra. Jocke Danielsson tar sig ur situationen rullandes men Jocke Wigestål går omkull och blir liggande. Racet rödflaggas. Det visar senare att Jocke slagit axeln ur led. Reglementet säger:

“Om ett tävlingsheat stoppas efter att att 2/3 delar av distansen är körd, anses tävlingsheatet vara fullföljt.”

Alla placeringar fastställs enligt den senaste passering av mållinjen. Så även om Jocke W bröt racet så fick han med sig en sjätteplats och viktiga poäng för serien.

Anton tog totalsegern, Patrick blev tvåa och Martin tog tredjeplatsen.

Med två deltävlingar kvar för året så ser toppen i tabellen ut som nedan:

1. Patrick Bengtsson146 poäng
2. Anton Johansson139 poäng
3. Joakim Wigestål126 poäng
4. Martin Dahlén Ekwall101 poäng
5. Roger Reuter99 poäng

Elit

Hampus Gustafsson hade inga problem att sätta snabbast tid på tidskvalet, 53,312. Han var snabbast med 1,9 sek före Fredrik Eriksson på 55,274. Jonas Skovby tog tredje bästa tid med 55,938 tätt följd av Daniel Christensen på 56,117.

Heat ett är Hampus startsnabb och leder in i första böj. Jonas såg ut att ha tränat starter och var en halv hoj före Fredrik. Daniel fick inte till en perfekt start och blev några meter bakom. Jonas tappar två placeringar ned till fjärde på första varvet och dom placeringarna står sig hela heatet.

I heat två tar Hampus täten igen med Fredrik efter sig. Det är lite trångt in i första kurvan, Jonas och Daniel drabbas hårdast. Båda förarna får räta upp och offra kurvan. Daniel är först iväg igen. Både Daniel och Jonas är duktiga på att manövrera grusdelen så dom är snabbt uppe på en femte och en sjätte plats. Efter fyra varv så ser vi Johan Altzar komma ut på startrakan. Man ser att hans styre börjar kasta från sida till sida och till slut slungas Johan av hojen. Han slutar färden mot staketet i ytterkurvan. Även här rödflaggas racet och Johan får hjälp av banan. Johan, vilket skulle visa sig senare, hade fått en rejäl hjärnskakning och ett benbrott i handen.
Då det bara körts fyra av femton varv så startas heatet om med startplaceringar enligt den senaste passeringen av mållinjen.

I omstarten av heat två fyller Hampus, Fredrik, Carl Wennerberg och Daniel upp första startled. Starten går och Hampus tar ännu en gång täten framför Fredrik. Carl är snabb iväg men blir omkörd av Daniel tidigt på grusdelen. Patrik Kerttu kommer från en sjätte startplats och kör om Carl på sista varvet.

I finalheatet, med omvänd startordning, är Hampus sist genom första kurvan men inför varv två så är han på andra plats bakom Carl. Hampus tar dig förbi även Carl utan några större problem och skapar sen en bekväm lucka bakom sig. Carl är jagad av Patrik, som i sin tur är jagad av Fredrik. Patrik lyckas aldrig ta sig förbi Carl, även om han ett tag såg snabbare ut. Det är istället Fredrik som vi ser kommer närmare och närmare Patriks rygg. För varje varv som går ser vi luckan stängas av Fredrik. Patrik försöker så gott han kan att undvika bli omkörd, men till slut så hittar Fredrik sig förbi. När han väl är förbi så får han direkt en lucka bak till Patrik. Fredrik rullar in över mållinjen 6,9 sek före Patrik.

Hampus tog totalsegern för dagen med Fredrik på andra plats och Daniel på tredje.

Toppen i tabellen ser ut så här just nu:

1. Hampus Gustafsson227 poäng
2. Fredrik Eriksson194 poäng
3. Daniel Christensen148 poäng
4. Carl Wennerberg135 poäng
5. Patrik Kerttu118 poäng

Dam

Damklassen vanns av Amanda Karlsson. På andra plats hittade vi Lisa Envall tätt följd av Susanne Törnhult.

Damtabellens läge är just nu:

Henny Cederholm200 poäng
Frida Granvik156 poäng
Amanda Karlsson120 poäng
Lisa Envall96 poäng
Susanne Törnhult45 poäng

Det är nu bara två deltävlingar kvar för förarna att samla poäng.
Näste drabbning sker i Västerås på Hässlö trafikövningsplats.

Sammanfattning med rörliga bilder hittar ni här.
Fullständiga resultat hittar ni hos Svemo.

This post is also available in: English

0 Shares:
Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like